Koření, které je základem mnoha jídel
V mnoha polévkách, v pečivu, také při přípravě masa nebo omáček, můžeme použít kmín. Ten má mimo jiné pozitivní vliv při bolestech břicha, proto naše prababičky dávaly těm, kteří měli zaražené větry rozkousat právě kmín. Je lepší koupit si kmín celý a příp. jej v hmoždíři rozdrtit, pokud potřebujete drcený. Celý si zachovává déle svou vůni i chuť.
Taková kmínová polévka je naprosto jednoduchá a rychlá, přitom chutná výtečně a na její přípravu potřebujete pár základních surovin. Kmín ale také můžete použít jako posyp např. když děláte domácí rohlíky. Samozřejmostí by měl být při pečení chleba. Od věci není ani připravit si maso na kmíně.
Pepř si vás podmaní
Nejčastěji je používaný pepř černý mletý, který můžete přidat do obrovského množství pokrmů. Je ale důležité vybrat si kvalitní, který bude umletý čerstvě nebo nedávno, aby nebyl „vyčpělý“. Zvláště muži často pepřem nešetří, možná proto, že staré přísloví praví: „Trochu pepře, ať se vzepře.“
Pepř můžete volit i v nakládané podobě, kdy se tento podává např. při přípravě pepřové omáčky. S pepřem to ale nepřežeňte, váš pokrm může i nenávratně zničit, zvláště když jej usypete příliš do polévky.
Doma by vám neměla chybět ani majoránka. Do rajské polévky, do horkého mléka s medem proti kašli, do pokrmů z mletého masa a mnohde jinde, tam všude se hodí.