Čočka červená je rychle uvařená a pro zdraví TOP
Výbornou luštěninou je červená čočka, která na rozdíl od té hnědé nemá slupku. Díky eliminaci slupky nedochází k nadýmání, takže ji můžete uvařit směle i malým dětem. Je z luštěnin nejlépe stravitelná a příprava je naprosto jednoduchá. Nemusíte ji předem namáčet, takže když na ni ráno dostanete chuť, za pár desítek minut můžete mít výbornou polévku z červené čočky na stole.
Chcete polévku z červené čočky? Nakrájejte cibuli, dejte do hrnce osmažit na troše oleje. Pak přidejte hladkou mouku, aby vznikla zásmažka, dolijte vodu a nasypte půl balíčku čočky, kterou předem propláchnete a proberete. Osolíte, opepříte a necháte vařit asi 20 minut. Poté přilejete smetanu na vaření a případně dochuťte a nechte dalších 10 min provařit. Ti, kdo rádi používají vývar, mohou vodu nahradit vývarem nebo bujonem.
Proč jíst luštěniny, i když nadýmají
Nemáte příliš rádi fazoli, protože nadýmá? Vyhýbáte se čočce na kyselo, i když vám chutná, ale nechcete řešit, kde budete chodit „vypouštět větry“? O víkendu, kdy jste doma, si luštěninovou polévku či kaši dopřejte. Slupky, které hrách, čočka, fazole a další mají, výborně pročistí vaše střeva. Jsou také plné bílkovin a sacharidů, což je přínosné pro vegetariány. Výborně chutnají a ti, kteří se jich nebojí, je přidávají i do pečených pokrmů.